Gerrit Benner

Gerrit Benner (Leeuwarden, 31 juli 1897 – Nijemirdum, 19 november 1981) was een autodidactisch kunstschilder die zich aangetrokken voelde tot de CoBrA-stroming en zich later richtte op het Friese landschap. Hij werd vooral bekend door zijn abstracte, veelkleurige landschapsschilderingen in neo-expressionistische stijl. Zijn inspiratie lag bij de kunstenaars van de Ecole de Paris zoals Bazaine, Soulages en Manessier; hoewel hij zelf nooit volledig abstract is geworden in zijn kunst; het landschap bleef er aanwezig.

Hij werd in 1955 door de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet; won een tweede prijs op de Biënnale van São Paulo in São Paulo, Brazilië; ontving de Guggenheim Prize for the Low Countries in 1958; en de International Hallmark Art Award New York. Rond 1970 heeft hij jarenlang een atelier gehad in Amsterdam, maar keerde uiteindelijk op late op late leeftijd naar Friesland terug.

De naar hem genoemde prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een in Friesland wonende en werkende kunstenaar. Het ene jaar is het een oeuvreprijs en de andere keer een bekroning voor een belangrijke ontwikkeling in het werk van een Friese kunstenaar in twee voorafgaande jaren. De prijs is in het leven geroepen om het culturele klimaat in de provincie Friesland een impuls te geven en de aandacht voor de beeldende kunst onder het publiek te vergroten.

Zijn werk is onder meer in bezit van het Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum Eindhoven, het Fries Museum Leeuwarden, het Rijksmuseum Twenthe Enschede en het Museum Belvédère in Heerenveen.